Германското правителство представи днес мерки, които целят да намалят наполовина

...
 Германското правителство представи днес мерки, които целят да намалят наполовина
Коментари Харесай

Германия започва битка с разхищаването на храни

 Германското държавно управление показа през днешния ден ограничения, които целят да понижат на половина питателните боклуци до 2030 година и да се борят против разхищаването на храна, съобщи Франс прес.
Правителството утвърди през днешния ден текста, показан от министъра на прехраната и земеделието Юлия Кльокнер.

Целта на плана е да понижи на половина до 2030 година размера на питателните боклуци, изхвърлени от хората и фирмите.

Единайсет милиона тона храна, съгласно няколко изследвания, се изхвърлят всяка година от семействата, от хранителната индустрия, магазините и заведенията за хранене. Разхищението на храна се равнява на 55 кг на човек годишно.

Сред ограниченията на държавното управление, което ще влага няколко милиона евро в тази област, са включени " по-приспособени " порции в учебните столове и заведенията за хранене, както и " опаковки с информация ".

Процесите на доставка също биха могли да бъдат преразгледани. Правителството, което дава обещание да влага няколко милиона евро против разхищаването на храна, организира спомагателни осведомителни акции в магазините, върху опаковките на продуктите и в интернет. Те са ориентирани към младежите и фамилиите.

Кльокнер твърди, че тези ограничения ще спомогнат освен в битката против прахосването на храна, само че и за отбрана на околната среда.

Една " подготвена за консумация ябълка " се нуждае от 70 литра вода, а един кг сирене от 5000 литра, изясни тя пред телевизия А Ер Де, като акцентира, че всички тези запаси също са прахосани, когато храната се озове в кошчето за отпадък.

Съюз 90/Зелени изрази съжалението си посредством говорителката по въпросите на храненето Ренате Кюнаст, че текстът на държавното управление не е ориентиран против " земеделското свръхпроизводството ", нито попречва супермаркетите да имат лавици " цялостни с плодове и зеленчуци тъкмо секунда преди затварянето ".

В международен проект Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО - FAO) счита, че една трета от създадената в света храна, предопределена за консумация от хората (1,3 милиарда тона) се губи или изхвърля всяка година.

Само в Европа, съгласно оценките на Европейски Съюз, близо 88 милиона тона храна за към 143 милиарда евро се изхвърлят всяка година.

Една петиция събра през 2008 година в Европа над един милион подписа: тя настояваше да стане наложително огромните супермаркети да подаряват непродадената храна на благотворителни организации, които я желаят, вместо да я изхвърлят или унищожават. Такъв е казусът във Франция след гласувания през 2016 година закон.
По публикацията работи: Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР